De kerk van Harich
Op vrijdag 24 september 2021 heeft de Stichting Alde Fryske Tsjerken de kerk van Harich overgenomen van de Protestantse Gemeente Harich-Ruigahuizen. De kerk is prachtig en wij vinden het belangrijk dat dit monumentale gebouw behouden blijft. Daarom heeft de Stichting de zorg voor deze kerk op zich genomen. De Stichting restaureert en onderhoudt monumentale kerken in Fryslân en geeft ze een nieuwe bestemming. Dat laatste doet ze samen met een Plaatselijke Commissie.
Plaatselijke Commissie
De Stichting Alde Fryske Tsjerken laat de exploitatie over aan de Plaatselijke Commisies die voortkomen uit de lokale gemeenschap. Deze commissie is verantwoordelik voor het beheer en de culturele programmering van de kerk.
De organisatie van de kerk in Harich bestaat uit 5 bestuursleden en daarnaast nog een aantal vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de kerk inzetten. Wij staan klaar om diverse activiteiten te organiseren voor alle inwoners van Harich en omgeving. De kerk krijgt daarmee een bredere functie. Het doel van de Plaatselijke Commissie is dat iedereen van dit prachtige culturele erfgoed kan blijven genieten. Zo zal de kerkelijke gemeente de kerk huren voor het houden van kerkdiensten, maar de kerk is ook te huur voor andere bijeenkomsten, concerten, exposities, huwelijken en begrafenissen.
De Plaatselijke Commissie Harich is als volgt samengesteld:
- Jannie Landman, voorzitter
- Nelleke Terluin-Visser, secretaris
- Dick Langenberg, penningmeester
- Marjan Veenstra-de Boer, contacpersoon muziek / lezingen
- Dicky Albada, contactpersoon kerkelijke aangelegenheden
Heel belangrijk zijn álle vrijwilligers die zich bezighouden met het faciliteren van alle bijeenkomsten en evenementen, zoals kosters, gastheren en -vrouwen, schoonmaakwerkzaamheden enz. Zonder hun inzet kunnen wij zeker niet. Heeft u interesse om van deze enthousiaste groep vrijwilligers deel uit te maken, neem dan contact op met de Plaatselijke Commissie Harich of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Heeft u ideeën voor het gebruik van de kerk van Harich? Neem dan ook contact op met de Plaatselijke Commissie.
Zorgen voor de kerk doen we samen
U kunt ons helpen de kerk in Harich levend te houden door donateur te worden van onze stichting of door een eenmalige gift.
Helpt u mee de prachtige kerk van Harich nieuw leven in te blazen? Wordt dan donateur via onderstaande bon of klik hier
Stuur deze bon in een gesloten envelop naar:
Stichting Alde Fryske Tsjerken
Antwoordnummer 76
8900 WC Leeuwarden
(Een postzegel is niet nodig)
Wij hopen op een fijne samenwerking!
Plaatselijke Commisie Harich
Jannie Landman, Dick Langenberg, Dicky Albada, Marjan Veenstra-de Boer en Nelleke Terluin-Visser
Overdracht kerk aan St. Alde Fryske Tsjerken
Op 24 september 2021 was de officiële overdracht van de kerk aan de St. Alde Fryske Tsjerken. In verband corona konden we helaas niet alle gemeenteleden uitnodigen om hierbij aanwezig te zijn. Er zijn wel foto’s gemaakt en de overdracht was via een livestream te volgen; de livestream is nog terug te zien op: https://gestreamd.nl/harich/ ( In de onderste balk kun je 30 minuten vooruit scrollen, dan begint de echte overdracht)
Na ontvangst met koffie/thee/oranjekoek en een welkomstwoord door Rommie van der Heide, bureaumanager bij de St. Alde Fryske Tsjerken was het woord aan Durk Tuinier, voorzitter van de kerkenraad.
Onderstaand een korte samenvatting van de toespraak.
Durk neemt ons mee in het proces dat uiteindelijk heeft geleid tot deze overdracht van de kerk aan de stichting.
Het doel van de kerkenraad was om de kerk te behouden voor onze beide dorpen voor kerk-, trouw- en rouwdiensten en dat de kerk goed wordt onderhouden. De kans is immers aanwezig dat onze gemeente - de bemensing van de kerkenraad is een probleem en we hebben te maken met een teruglopend aantal leden - zal opgaan in een andere kerkelijke gemeente. En wat gebeurt er dan met onze kerk? Ook tijdens een ledenvergadering van Plaatselijk Belang werd het belang van het behoud van de kerk voor onze dorpen onderschreven. Met de overdracht van de kerk aan de stichting blijft de kerk van onze dorpen.
“It fielt dûbel”. Rationeel zetten we een geweldige stap en ontzorgen we de volgende generatie voor het onderhoud, maar het gevoel zegt wat zou het mooi geweest zijn als onze kerkgemeenschap zo bloeiend was dat dit niet nodig is. De werkelijk is anders.
Een citaat uit de notulen van 1650, opgenomen in het boek dat in 2013 is uitgegeven ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van de kerk.
“De door de storm geteisterde en ingestorte kerk werd met geld van Harichster en de Staten van Fryslân herbouwd. Het geschonken bedrag van de Staten viel behoorlijk tegen. De helft van het gevraagde bedrag werd maar toegezegd. De Harichster floreenplichtigen (= belastingbetalers) moesten alle zeilen bijzetten om het bedrag voor de nieuwbouw van de kerk boven water te krijgen. Uiteindelijk lukte dat en in 1663 was de kerk klaar en konden de diensten in de kerk weer gehouden worden.” Hieruit blijkt dat in 1650 (en ook in 1979 na de brand) veel van onze dorpsgenoten werd gevraagd.
De kerk zal nu worden bestuurd door de Plaatselijke Commissie met leden uit onze dorpsgemeenschap. Ondersteund door de Stichting Alde Fryske Tsjerken wordt de kerk en haar activiteiten behouden voor beide dorpen. Het geld ooit en nog steeds door leden van de gemeente opgebracht blijft altijd beschikbaar voor onderhoud van dit kerkgebouw.
Afsluitend: Hiermee is de cirkel rond. In 1650 ging bijna de gehele dorpsgemeenschap naar de kerk, nu is de kerk behouden voor de hele dorpsgemeenschap.
Hieronder het gehele verslag en de link van de film
Het gehele Verslag van de overdracht v d kerk Harich aan de St Alde Fr Tsjerken
Film van de overdracht, na 30 minuten begint hij. In de onderste balk kun je 30 minuten vooruit: https://gestreamd.nl/harich/
Harich Ruigahuizen
Contact persoon : Wybren de Boer
Mobiel bereikbaar:0622 390624
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Info Begraafplaatsen: https://www.begraafplaatsharichruigahuizen.nl/
De extra gemeenteavond op woensdag 7 december 2022 werd gehouden om de gemeenteleden te informeren over het besluit van de kerkenraad om de kerkhoven van Harich en Ruigahuizen in een stichting onder te brengen.
De voorzitter van de kerkenraad - Durk Tuinier - gaf een korte toelichting
Het in een stichting onderbrengen van de kerkhoven van Harich en Ruigahuizen is nodig, omdat de regelgeving vanuit de PKN niet meer past bij onze kerkelijke plattelandsgemeenten. Bovendien wil de kerkenraad de kerkhoven - net als de kerk, die in 2021 in overgegaan naar de St. Alde Fryske Tsjerken - voor nu en in de toekomst behouden voor de inwoners van onze dorpen.
De stichting huurt de kerkhoven van de kerkelijke gemeente voor een jaarlijks bedrag. Hiervoor wordt een huurovereenkomst opgesteld.
Omdat de statuten van de op te richten stichting nog in 2022 getekend moesten worden, was de extra gemeenteavond nodig.
De gestelde vragen konden naar tevredenheid worden beantwoord.
De statuten van de Stichting Kerkhoven Harich-Ruigahuizen zijn inmiddels (22-12-2022) bij Notaris Riemersma te Balk getekend. Het stichtingsbestuur wordt gevormd door:
Durk Tuinier - voorzitter
Jettie Wijnja - secretaris
Freddy Bruinsma - penningmeester
Op een later moment worden hier nog 1 of 2 bestuursleden aan toegevoegd.
Belangrijkste is: in de praktijk veranderd er niets en voor de toekomst is de rustplaats van uw naaste veilig gesteld.
Het archief van de gemeente Harich - Ruigahuizen, is opgeslagen
bij de gemeente de Fryske Marren. ( URL onderaan pagina)
De inleiding:
Geschiedenis en organisatie
Na de reformatie vormden Harich, Balk en Sondel, één gemeente, met alls predikant Henricus Wellink (1583-1585). Sondel onttrok zich in 1613 aan de samenwerking. Harich werd in 1616 zelfstandig. Hendrik Jochems was de eerste predikant van Harich. In 1816 werden Harich en Ruigahuizen verenigd. In 1985 ging men een verband aan met de Hervormde gemeente te Balk. De samenwerking werd in 1990 niet opnieuw verlengd en in 1991 ontstond een combinatie met de Hervormde gemeente Oudega – Kolderwolde en de Hervormde gemeente te Elahuizen (inv.nr.17). Predikanten waren achtereenvolgens Gerben Kozijn en Aafke Nicolai. Na het vertrek van ds Nicolai, werd de samenwerking van de gemeenten beëindigd. Elahuizen ging zelfstandig verder en Harich – Ruigahuizen en Oudega – Kolderwoldezochten een nieuwe predikant, die ze vonden in Meinske vd Wal. In 2004 kwam de Protestantse Kerk in Nederland tot stand. In 2007 nam de gemeente de naam: Protestantse gemeente te Harich – Ruigahuizen aan( inv.nr.18)
De huidige kerk van Harich dateert uit 1663. De oude kerk was daarvoor tijdens een storm verwoest. De toren is tijdens de storm blijven staan en dateert deels uit de 12e eeuw. Verdere geschiedenis staat onder de tab: Geschiedenis waar u door op de link te klikken, de geschiedenis kunt lezen.
Archief en inventarisatie
De omvang van het archief bedraagt iets meer dan 3 m1. Het oudste stuk dateert uit 1670. Het betreft een inschrijving in rekeningboek van de diaconie ( inv nr 60) In de rubriek documentatie treft men beschrijvingen aan van twee doop- trouw- en lidmatenregisters van oudere datum. Het betreft kopieën, de originelen bevinden zich in Tresoar.) De jongste archiefstukken zijn uit 2007 ( inv. nrs. 9,11,13,18,113,116,128) We troffen het archief aan in een kist en de kluis in de kerk. In de zomer van 2017 is het naar Kollum overgebracht om te worden bewerkt. Wij maakten beschrijvingen en we verpakten de stukken in zuurvrij materiaal. Op 12 januari 2018 werd het archief naar het gemeentehuis van de Fryske Marren te Joure gebracht. In de inventaris worden meerdere archiefvormers onderscheiden: de kerkenraad, de diaconie, de kerkvoogdij, een meisjesvereniging, een jeugdvereniging en een vrouwen vereniging. Er is materiaal vernietigd: vooral dubbelen en stukken ter kennisgeving. Voor het archief geldt een openbaarheidbeperking van 50 jaar!
Literatuur Yde Jan van de Lageweg, Tsjerke Harich en har foargongers (2016)
Archiefbureau Ruerd de Vries, Harm de Jager en Ruerd de Vries
Via de volgende URL, komt u bij het archief:
http://www.friesarchiefnet.nl/archieven/ead/index/eadid/ARDV-HarichHG
Hier de data van de kerkdiensten PG Harich-Ruigahuizen en PG
Zondag 4 mei ― Oudega
09.30 uur : Ds. O. Mulder, Balk
Zondag 11 mei ― Harich
09.30 uur : Ds. St. de Jong, Oudemirdum
Zondag 18 mei ― Harich ― Slotdienst
Afscheid kinderen/leiding zondagsschool en ambtsdrager
09.30 uur : Mw. S. Zwart, Lippenhuizen
Thema : Liefde is het enige wat zich vermenigvuldigt als je het deelt
Locatie : Lykwei 3, Harich (Wiebe en Tite Geertsma)
(Indien mogelijk stoel(en) meenemen / Bij slecht weer in de schuur)
Zondag 25 mei ― Oudega ― Doopdienst
09.30 uur : Ds. St. de Jong, Oudemirdum
Collecte : Eigen diaconie
Rijdienst : Tedde Posthuma
Bloemen : Durk en Grietje de Vries / Gerrit Postma
Donderdag 29 mei ― Oudega ― Hemelvaartsdag
09.30 uur : Mw. S. Zwart, Lippenhuizen
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Zondag 1 juni ― Harich ― Avondmaal
09.30 uur : Ds. D. Kisjes-de Vries